Tubkikare


När ska jag använda en tubkikare?

En tubkikare är en av fågelskådarnas (ornitologs) viktigaste utrustning, en tubkikare kan även användas som målkikare vid skytte (långdistansskytte och bågskytte) samt vid jakt. Om du t.ex. skjuter långdistansskytte på 300m så behöver du en tubkikare av bra kvalitet med en förstoring mellan 20x och 25x samt så rekommenderar jag att målet är placerat mot en ljus bakgrund så att det lyser igenom vid kulhålet annars är det nästan helt omöjligt att se vad du träffade.

Vad skiljer en handkikare från en tubkikare?

Det som skiljer en tubkikare från en vanlig handkikare är att en tubkikare har en större frontlins, normalt är den mellan 50-100mm och har en högre förstoring på ungefär 15-75x. Den större frontlinsen gör att bilden inte blir mörk vid höga förstoringar utan förblir ljus.

Vad är viktigt att tänka på när man använder en tubkikare?

När du använder en tubkikare vid höga förstoringar så är det inte bara viktigt att det är ljust utan även att tubkikaren/ målkikaren står stabilt. För att uppnå att tubkikaren står stabilt så ska du använda ett bra stativ.

Varför behövs okularet och vad gör den?

Okularet, den delen som du tittar igenom är den som avgör vilken förstoring som tubkikaren ger. Det flesta köper ett zoomokular för att snabbt kunna ändra förstoringen.

Vad är Digiscoping?

Du kan med de flesta tubkikarna komplettera med en adapter så att du kan ta bilder med en systemkamera, kompaktkamera eller smartphone. Detta kallas digiscoping.

Produkt tillagd i önskelista
Produkt tillagt till jämföra.

Vi använder oss av cookies Sekretess